Tämän vuotiset Päheet museot-viikon tapahtumat käynnistyvät Hämeenkoskella Hämeenkosken kotiseutumuseossa lauantaina 1.7. kello 14.  Hieman uudistettuna avautuu näyttely Kosken Hl Pioneerit sodan ja rauhan aikana. Näyttelyn pystytyksestä vastaavat Koski-seura, Kosken H.L. Sotaveteraanit ja Hollolan kunnan kulttuuripalvelut. Näyttelyn esteettömyyttä on lisätty muun muassa esinemuseon alakerrassa sen sisältöä kuvaavalla videoesityksellä. Alakerrassa esitellään myös talvisodankäyntiin  olennaisesti liittyvän ahkion tarinaa. Viimeksi mainittu tapahtuu paikkakuntaan liittyvien ahkioiden ja kuvataulujen avulla. Avajaisissa esiintyy Hämeenkosken mieskuoro näyttelyn aihepiiriä sopivilla kuoroesityksillä. Näyttely ja museo ovat avoinna Päheet museot viikolla joka päivä 1.—9.7.  Myös muita museon aukioloaikoja on täksi kesäksi lisätty. Ne samoin kuin museoviikon tapahtumatiedot löytyvät kätevästi muun muassa Kosken Kohinoiden tapahtumakalenterista.

Museoviikko jatkuu heti sunnuntain 2.7. Putulan kulttuuriviikkojen yhteydessä järjestettävillä Hämeenkosken pitäjän sahtimestaruuskilpailuilla. Koski-seura järjestää kilpailut  yhteistyössä Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistyksen kanssa jo kuudetta kertaa peräkkäin Putulan kirjastolla. Kilpailijoita on pyydetty tuomaan sahtinäytteet kirjastolle kello 11.30-12.30 välisenä aikana. Tuomarityöskentely käynnistyy kello 13 ja voittaja julistetaan sen päätyttyä ja tuloslaskennan valmistuttua. Voittajalle on palkintojen ja kunniakirjan  lisäksi luvassa myös osallistuminen Suomen Sahtiseuran 5.8.2023 Nakkilassa järjestettäviin SM-kilpailuihin. Ennen kilpailua ja sen tuloksia odotellessa paikalle saapuneilla on mahdollisuus tutustua Putulan kirjaston tämän kesän ilmeeseen ja kahvilan tarjoamisiin. Hämeenkosken harmonikat viihdyttävät kilpailijoita ja yleisöä aikaisempien vuosien tapaan musiikillaan.

Tiistaina 4.7 kello 18 alkaa Tiirismaan Puhaltajien konsertti Laguksen kaikuja Orttenkalliolta kenraalimajuri Ruben Laguksen muistomerkillä. Kolmannen kerran museoviikolla järjestettävässä konsertissa orkesteri esiintyy peruskallioon sijoitetun muistomerkin edustalla. Yleisö voi seurata konserttia Teurojoen vastarannan pysäköintialueelta, johon on varattu istuinpenkkejä. Luvassa on monipuolisesti sekä esityspaikkaan että keskikesän tunnelmaan sopivaa puhallinmusiikkia. Koski-seura myy tilaisuudessa kahvin ja virvokkeiden lisäksi myös kirjoja ja muita kotiseutuun liittyviää aneistoa. Ennen tilaisuutta on mahdollisuus tutustua myös kotiseutumuseon näyttelyyn.

Museoviikko jatkuu torstaina 6.7. klo 15 Seuralassa järjestettävällä esitelmätilaisuudella. Kasvatustieteen tohtori Marja Irjala esitelmöi Hämeenkosken Käikälässä asuneista kuuroista kivenhakkaajaveljeksistä Kauko ja Valto Vanhasesta. Esitelmän jälkeen käynnistyy veljesten aikoinaan omistamalle tilalle perustetulle luonnonsuojelualueelle luontoretkii kello 16.30. Tarkempi kuvaus tapahtumista osanotto-ohjeineen löytyy Kosken Kohinoiden aikaisemmin julkaistussa  artikkelissa. https://koskenkohinat.fi/kuurojen-kivenhakkaajaveljesten-erityinen-elama-ja-testamentti/

Kivenhakkaajaveljekset työssään.
Vanhasen suvun kuva-arkisto.

Artikkelin kuvat Mauri Kalima, jollei toisin ole mainitt

#päheetmuseot #Päijät-Häme #museot #visitHämeenkoski