Hämeenkosken pitäjän sahtimestaruudesta kilpailtiin kolmannen kerran Putulan kirjaston kulttuuripäivien yhteydessä. Osanottajia oli tänä vuonna muutamaa aikaisempaa vuotta vähemmän eli kolme. Syynä saattoivat olla koronaepidemian aiheuttama epävarmuus kilpailun järjestämisessä. Suomen Sahtiseura ja paikalliset järjestäjät Jämijärvellä nimittäin päättivät peruuttaa elokuuksi suunnitellut sahdinvalmistuksen SM-kisat tältä vuodelta pandemian aiheuttamien ongelmien vuoksi. Paikalliset kilpailut Hämeenkoskella ja naapuripitäjissä päätettiin kuitenkin järjestää aikaisempien perinteiden mukaan.

Hämeenkoskella kilpailuista muodostui tänäkin vuonna tasainen ja osanottajien keskinäinen järjestys ratkaistiin pienin eroin. Osallistuneiden sahtien maut ja muut ominaisuudet poikkesivat aavistuksen verran toisistaan ja pientä hajontaa syntyi tuomariäänissä. Tuomariston mielestä kaikki sahdit olivat juomakelpoisia, jolloin eroja oli haettava pienistäkin virhemauista, värieroista tai tuoksuista.

Kilpailun tulokset ovat selvillä.Tuomariston muodostivat vuonna 2020 vasemmalta Anni Salila, Esko Nisula, Raija Syrjä, Juha Auri ja Rauni Vikman (kuva Mauri Kalima)

Tuomaristo valitsi Sami Nikkarin valmistaman sahdin parhaaksi ja hänestä tuli Hämeenkosken pitäjän vuoden 2020 sahtimestari. Sahdin väriä ja makua pidettiin hyvänä. Yhdessä tuomariarviossa sahtia pidettiin hieman kirpeänä. Toinen sija meni Sami Suomiselle, jonka sahtia kiitettiin hyvästä tummasta väristä. Kolmannen sijan sai tänä vuonna Erno Ruusunen, jonka sahti arvioitiin sopivaksi makeudeltaan. Kaikki kolme osallistujaa ovat nuoresta iästään huolimatta edustaneet Hämeenkoskea aikaisemmissa SM-kilpailuissa, joka osaltaan selittää kilpailun tasaisuutta.

Kilpailijat odottavat tuloksia. Sami Suominen, Erno Ruusunen ja Sami Nikkaria palkintojenjakotilaisuudessa edustanut Leena Nikkari. (Kuva Mauri Kalima)

Kilpailua seurasi sen aikana kaikkiaan yli 70 hengen yleisö, joka noudatti hyvin epidemian edellyttämiä etäisyyssuosituksia. Paikan päälle varatut käsidesitkin olivat ahkerassa käytössä. Kilpailun päätyttyä yleisöllä oli mahdollisuus maistella kilpasahteja ja tuoda esiin omia näkemyksiään makukokemuksista.

Sirkku Kalima ojentaa sahtimestarin palkintoon kuuluvan lahjakortin. (Kuva Mauri Kalima)

Koski-seura kiittää kaikkia sahdintekijöitä, tuomareita ja yleisöä osanotosta sahtimestaruuskilpailuihin. Kiitos myös Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistykselle tilojen tarjoamisesta ja kaikesta muusta tuesta kilpailujen järjestämisessä.