Arviointituomarit työssään, Raija Laine-Löyttyniemi, Esko Nisula, Antti Kuustenmaa ja Anni Salila (Kuva Mauri Kalima)

Hämeenkosken sahtimestaruuskilpailu järjestettiin VPK:n kesäjuhlien yhteydessä viime lauantaina 22.7. Mestaruuskilpailun järjestäjinä olivat tänä vuonna yhdessä Hämeenkosken Yrittäjät ja Koski-seura. Samalla vetovastuu kilpailun järjestämisestä siirtyi yrittäjiltä Koski-seuralle. Hämeenkosken Yrittäjät ovat vastanneet menestyksellisesti kilpailujen järjestämisestä yli 20 vuoden ajan, mutta ovat tämän vuoden lopussa purkamassa yhdistyksensä liittyäkseen Hollolan Yrittäjiin.

Kilpailun juonsi vuosien rutiinilla Jouko Kolehmainen. Arvostelutuomareina toimivat Hämeenkosken Yrittäjien pitkäaikainen aktiivijäsen sekä kokenut sahtituomari Esko Nisula ja Kosken VPK:n veteraani Antti Kuustenmaa. Ulkopuolista arviointinäkemystä toivat Anni Salila Hollolan kotiseutuyhdistyksestä ja monet sahdit itsekin valmistanut palokunta-aktiivi Raija Laine-Löyttyniemi Janakkalasta.

Kilpailuun oli tuotu kuusi sahtinäytettä, joka määrä on kaksinkertainen esimerkiksi viime vuoteen verrattuna. Kokeneet arvostelutuomarit maistelivat sahteja ja pyrkivät oman makunsa ja kokemuksensa mukaisesti löytämään parhaimman. Tuomaristo piti sahtien tasoa tänä vuonna korkeana. Hieman hajontaa syntyi, mutta voittajaksi selviytyi eniten pisteitä ja myös ykkössijoja saanut Sami Nikkarin sahti. Siitä todettiin muun muassa: Hyvä vahvan sahdin tuoksu ja väri, suunmukainen, perinteellinen hämäläinen sahti. Myös muut sahdit saivat positiivisia arvioita.

Sahtinäytteet ovat valmiit siirrettäviksi arvostelutuomareille. Oikealla Hämeenkosken Yrittäjien sihteeri Heli Parikka sekä Kari Kaivola ja Matti Hiidenheimo Koski-seurasta (Kuva Mauri Kalima)

Voittaja sai kunniakirjan ja perinteisesti myös mallassäkin. Sami Nikkari osallistuu myös Sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään 5.8.2017 Janakkalan Turengissa.

Erittäin ilahduttavaa Hämeenkoskella oli nuorten esiinmarssi sahdinvalmistajina. Suuntaus oli Hämeenkoskella päinvastainen kuin yleisesti on arvioitu. Muun muassa valtakunnallisten kilpailujen yhteydessä on oltu huolissaan sahdinvalmistajien ikääntymisestä. Eiköhän tämä ole kuitenkin osa luonnollista kehitystä. Tarvitaan sekä nuoruuden tuomaa intoa ja ennakkoluulottomuutta, mutta myös vuosikymmenien kokemusta ja perinteistä omaksuttuja taitoja ja käytäntöjä.