Hämeenkoskella on erinomaiset mahdollisuudet vesillä liikkumiseen erilaisilla välineillä. Vesistöä on lähes 8 neliökilometriä. Itse suosin kajakilla ja kanootilla liikkumista. Niillä voi liikkua leppoisasti ja äänettömästi ja kuunnella lintujen laulua ja samalla kohottaa omaa kuntoaan. Kapteeniksi mukaan voi ottaa esimerkiksi koiran. Monet koirat pitävätkin veneilystä, kunhan ne ensin totuttaa veneeseen.

Kapteeni

Useimmille riittävän pituinen melontamatka tulee Pääjärvi – Kotajoki – Leppälammi – Iso-Lano, Pikku-Lano – Teurojoki reitillä. Pääjärvi on Suomen neljänneksi syvin järvi, syvimmillään 87 m. Kotajoki on lyhyt, mutta eksoottinen. Tällä reitillä voi ihastella erilaisia ranta- ja vesikasveja. Reitiltä löytyy mm ulpukoita, lumpeenkukkia, kaisloja, kurjenmiekkoja ja osmankäämiä. Esimerkiksi kapea Kotajoki näyttää paikoitellen hyvinkin eksoottiselta.

Kasvillisuutta

Jos haluaa meloa pidemmän matkan, hyvä mahdollisuus on lähteä Teuronjoen latu ry:n melontaretkelle. Yhdistys järjestää melontaretken Hämeenkosken Koskikaralta Kärkölän Myllykylälle. Seuraava maksullinen retki on 14.8.2021. Yhdistykseltä voi vuokrata kanootin tai kajakin. Imoittautuminen 3.8.2021 mennessä osoitteessa teuronjoenlatu.sporttisaitti.com

Moottoriveneilijä Ohoi!

Nykyään monilla on veneissään hyvinkin tehokkaat moottorit. Kun tällainen moottorivene ajaa täysillä läheltä, on melojalla haasteena pysyä pystyssä. Ikävä kyllä monet eivät huomioi kanssakulkijaa. Myös kapeikoissa ajetaan täysillä, jolloin aallot lyövät rantapenkereille ja ranta murenee vesistöön ja kallellaan olevat suuretkin puut kallistuvat lisää veden päälle. Niitä aika ajoin sitten kaatuukin vesireiteille. Toivottavasti kukaan ei jää alle tai törmää niihin. Moottoriveneilijöille on ollut nopeusrajoituksia kapeikoilla 4 km/h, Toivottavasti niitä noudatetaan kaikissa kapeissa kohdissa.

Kotajoki

Mukavaa ja turvallista vesisamoilua kaikille!