”Tikka mettäs kirjava, ihmisen ikä kirjavampi”on Hollolan kotiseutukirja XXXV:n kannen tarkkanäköinen historiallinen sanonta. Vuodesta 1987 ilmestynyt kirja julkistettiin marraskuussa 2021. Kirjan toimittamisesta ovat Heikki Mantereen siirryttyä noviisien neuvojaksi vastanneet Anni Salila, Kaija Manninen, Kari Kaivola ja Juha Mattila.

Julkistamistilaisuudessa Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla 26.11.2021 Kari Kaivola käsitteli puheenvuorossaan kirjan sisältöä. Ensimmäisenä artikkelina  on ”Hämeenkosken 8 kirkkoa”, jonka on laatinut Pauli Helén tunnetulla tarkkuudellaan. Juha Mattila käsittelee artikkelissaan ajankohtaista aihetta eli rokotuksia, mutta ollaan 1800-luvulla. Artikkelin teema on ”Isorokko Hollolassa”.

Kirjassa on kaiken kaikkiaan 18 mielenkiintoista artikkela. Hämeenkoskelaiset kirjoittajat ja aiheet olivat jälleen hyvin edustettuina. Kirjan ”Saattieks” osiossa sanotaan muun muassa: Eritoten alkaa vahvasti näyttään siltä, että hämienkoskelaiset tekevätten hyviä juttuja ja onhan heillä mist ammentaa, tehlast, loukkua, sahaa, merkkihenkilöit ja tavallisempaakin kansaa, joitten asioist on hollolaisten tapaan paljon selvitettävää.

Hämeenkoskelaisia artikkeleita ovat Hämeenkosken 8 kirkkoa, Muistoja Putulan kansakoulun vaiheista, Hankalan saha ja tiilitehdas Hämeenkoskella, Hevoskauppamuisteluja Hämeenkoskelta sekä Kosken VPK 125 vuotta 1896-2021 Koski Hl mainitaan muissakin artikkeleissa. Kirjassa on myös erinomainen kuvitus.

Kotiseutukirjan voi ostaa Hämeenkosken kirjastolta tai Kukkakauppa Heliältä. Myös Koski-seura myy kirjaa aina perjantaisin toimiston aukioloaikaan kello 10-13. Ostomahdollisuus on myös Seuralan myyjäisissä lauantaina 18.12.2021 kello 10-13 (mikäli koronatilanne sallii). Kirja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua Hämeenkosken ja koko Hollolan alueen ihmisiin ja historiaan. Se on myös mainio lahja jokaiselle kotiseudustaan kiinnostuneelle.