XXXI Hollolan kotiseutukirjan julkistamistilaisuus oli perjantaina 1.12.2017Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla. Yli kolmekymmentä vuotta yhtäjaksoisesti ilmestyneessä kirjassa  on tänä vuonna kirjoituksia 19 kirjoittajalta. Hämeenkoski on aikaisempaa monipuolisemmin edustettuna. Kirjan toimittanut Heikki Mantere toteaa kirjan alussa ”Saattieks” kappaleessa:

”Nyt oj jo toista kertaa saatu kirjotuksia myäs Hämienkosken pitäjäst, joka oj jo muutaman vuolen kullunnu Hollolaan. Täss kirjas niit on jo peräti neljä. Anja Hiidenheimo on kirjottannu Ilolan kartanon vaiheist ja sit viimeset runsaat sata vuotta omistanneist Rintien  – Pelttarin suvust. Aino Tuloiselalt on juttua Hollolast lähtösin olevaan suureen Pihlflykt-sukuun kuuluneist sukulaisist Hollolas, Kärköläs ja Hämienkoskell.

Koski-seuran puhienjohtaja ja Hollolan kotiseutuyhlistyksen johtokunnan jäsen Kari Kaivola on selvittänny Viipurin Suomalaisen Siästöpankin evakuoimiist Koskelle Hl. heti talvisolan aluss. Veikko Sonniselt on miälenkiinkiintoin selvitys koskelaisten torpparilähetystön pyrkimisest itte kenraalikuvernyöri  Bobrikovin puheille yhteisen vetoomuksen kanssa. Siin velottiin sananvapaulen pualest ja vastustettiin suomalaisten sanomalehtien lakkautuksia ja piätoimittajien erottamisia ja karkotuksia maasta.”

Johan Fredrik Niklander

Johan Fredrik Niklander oli vahvasti vaikuttamassa torpparilähetystön matkaan Helsinkiin.

Kyösti Utela

Myös Kyösti Utela oli mukana torpparilähetystössä.

Lisäksi kirjoittajana on jälleen koskelaislähtöinen Pauli Helen, joka piti 26.11. loistavan esityksen Kosken H.l. kultaisesta ajasta 1800-1900 lukujen vaihteessa. Hänen kirjoituksensa perustuu tällä kertaa puheeseen, jonka hän piti Länsi-Hollolassa järjestetyssä Suomi 100 vuotta juhlassa.

Kaikkiin näihin kirjoituksiin pääsee tutustumaan hankkimalla Hollolan kotiseutukirjan. Kotiseutukirjaa on myynnissä Hämeenkoskella Koski-seuran toimistolla, joka on avoinna perjantaisin kello 10-13. Muinakin aikoina voi poiketa kirjan hankkimaan, jos valot palavat Seuralan yläkerrassa sijaitsevassa toimistossa. Sitä on saatavissa 16.12. Seuralassa järjestettävissä joulumyyjäisissä ja se sopii mainiosti esimerkiksi joulupukin konttiin. Kirja tulee myyntiin myös Hämeenkosken kirjastoon. Kirjan hinta on 15 euroa. Kirjan myyntituloilla edesautetaan Hollolan kotiseutuyhdistyksen toimintaa, sen mm. ylläpitäessä kotiseutumuseon aluetta Hollolan kirkonkylässä.