Perinteellistä joulukauden avausta vietettiin sunnuntai-iltana Hämeenkoskella sateisessa säässä.  Sateesta ja tuulesta sekä monista samanaikaisista tapahtumista huolimatta tätä tapahtumaa seurasi lähes satapäinen yleisö.  Järjestäjinä toimivat MLL Hämeenkosken yhdistys ry, Koski-seura r.y. ja Koskikartanon kauppakeskus. Tapahtuma käynnistyi perinteellisesti Seuralan edestä, jossa valot sytytettiin Ilolan metsästä tuotuun joulukuuseen. ”Joulupuu on rakennettu” lauluun toivat lisätunnelmaa muutamat Hämeenkosken mieskuoron jäsenet.

Seuralan edestä siirryttiin kulkueena Koskikartanolle, jossa tilaisuuden juontajana toimi Koski-seuran varapuheenjohtaja Tero Heinonen. Aluksi Tero ja Koski-seuran sihteeri Sirpa Selonen lukivat neljä viime vuonna Hämeenkosken koululla järjestetyn Minun Hämeenkoskeni kirjoituskilpailun kirjoitusta. Kaikki viidennen luokan oppilaiden kirjoitukset kuvasivat tyytyväisyyttä Hämeenkoskeen asuinpaikkana. Toki esille tuotiin myös joitakin epäkohtia ja parannusehdotuksia. Kirjoitukset julkaistaan lähiaikoina Kosken Kohinoissa.

Tonttumainen juontaja. Kuva Mauri Kalima.

Vuorossa oli kunnon hämeenkoskelaisen julkistaminen. Sen teki Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola. Kunnon kuntalainen valittiin Hämeenkoskella viimeisen kerran vuonna 2015.  Hämeenkoski ei ole enää kunta, mutta Koski-seuran mielestä Hämeenkosken pitäjässä asuu edelleen kunnon hämeenkoskelaisia. Lisäksi on suuri joukko ihmisiä, joiden juuret ja henkinen koti ovat Hämeenkoskella. Tämän vuoksi Koski-seuran hallitus on päättänyt palauttaa käytännön valita vuosittain kunnon hämeenkoskelainen Hämeenkosken pitäjän hyväksi tehdystä ansiokkaasta toiminnasta. Kotiseutua ja sen hyväksi tehtävää työtä tekevänä yhdistyksenä Koski-seuran mielestä on syytä painottaa liikunnan lisäksi myös muita hyvinvointia edistäviä tekoja. Kunnon hämeenkoskelaisen valinnan teki tänä vuonna Koski-seuran hallitus. Tulevina vuosina Koski-seura toivoo, että pitäjäläiset ja hämeenkoskelaisiksi itsensä tuntevat tekevät esityksiä kunnon hämeenkoskelaiseksi valittavasta henkilöstä.

Kaivola totesi, ettei tämän vuoden kunnon hämeenkoskelaisen valinta tuottanut Koski-seuran hallitukselle vaikeuksia. Ei tarvinnut kuin katsoa mitä eri tapahtumia Hämeenkoskella on Koski-seuran tai kyläyhdistysten aktiivien toimesta vuoden 2017 aikana järjestetty. Useiden näiden tapahtumien mielenkiintoisin ja odotetuin esiintyjä on ollut yksi ja sama henkilö. Hän on ollut osastonylilääkäri Pauli Helen. Pauli Helen on paitsi ansioitunut neurokirurgi myös mitä aktiivisin ja tuotteliain sukututkimuksen harrastaja.

Valintaperusteissa mainittiin muun muassa: ”Pauli asuu nykyisin Tampereella, mutta vietti nuoruutensa silloisella Hämeen läänin Koskella. Sukututkimuksensa kautta Pauli on kuitenkinkin ollut hyvin lähellä useiden hämeenkoskelaisten sukuhistoriaa ja tuntee sen monissa tapauksissa paremmin ja kokonaisvaltaisemmin kuin useimmat meistä itse. Hänen perusteellinen ja hyvin lähdekriittinen tapansa esittää tutkimiaan sukuja vakuuttaa meidät kaikki. Samalla siinä on kuitenkin hyvin lämmin ja ajan ilmiöitä ja ihmisiä ymmärtävä sävy. Kaikesta huokuu pitkäaikaisen ja asiaan syvästi paneutuneen henkilön varmuus, johon liittyy kuitenkin ihailtava itsensä korostamisen puuttuminen. Paulin teot sukututkimuksen ja siitä luontaisesti kumpuavan kotiseutuhistorian alalla todettiin merkittävällä tavalla toimineen hämeenkoskelaisten hyväksi. Vähän pienemmän osan tämän työn tuloksista on saanut myös muun muassa Länsi-Hollola, jonka alueella Pauli on syntynyt.”

Pauli Helenin palkitseminen. Kuva Mauri Kalima

Pauli kiitti hämeenkoskelaisia saamastaan nimityksestä ja kunniakirjasta. Hymy suupielessä hän totesi olevansa helpottunut ja kiitollinen siitä, ettei nimitykseen kuitenkaan kuulu laajempia velvoitteita kuten kaikkiin kyliin suuntautuvaa Hämeenkoski-kiertuetta.

Puheiden jälkeen yleisö sai nauttia MLL:n aktiivien järjestämästä lasten tonttujumpasta, jota Niina Heikkilä suvereenisti johti. Kylmä sää sai aikaan sen, ettei yleisöä ollut suuria vaikeuksia saada mukaan esitykseen. Lisälämpöä toivat Koskikartanon M-kaupan ja Kahvila-Ravintolan tarjoamat lämmin glögi ja mehu sekä piparkakut. Koski-seura hoiti jakelun.

Tonttujumppaa. Kuva Mauri Kalima

Lasten pitkällisen odotuksen jälkeen saapui vihdoin joulupukki, jonka tarjoamat makeiset kelpasivat lapsille mutta myös aikuisille. Koski-seura kiittää kaikkia tilaisuuden järjestämiseen osallistuneita. Yritysten tuesta erittäin merkittäviä olivat Koskikartanon kauppakeskuksesta ja Sale Hämeenkosken myymälästä saadut lahjoitukset.

Sytytetään valot joulukuuseen ja avataan joulukausi taas ensi vuonna!