Vuosi 1957 oli Kosken H.l. kunnassa merkittävä. Porvolaan valmistui tuolloin, 60 vuotta sitten, uusi koulurakennus korvaamaan ahtaaksi käyneet puukoulu ja vanhassa kunnantuvassa kirkonmäellä toiminut alakoulu. Kouluun saapui myös uusi opettaja, Kalevi Koskinen. Heti alkoi tapahtua. Opetustyön ohella Kalevi liittyi muun muassa Hämeenkosken nuorisoseuraan, jolla oli paljon aktiivista näytelmä- ja muuta esitystoimintaa. Pian Kalevi oli nuorisoseuran esimies ja sitten jo juuri käyttöön vihitty kotiseutumuseo siirtyi hänen vastuulleen. Museotoimikunta, joka museon oli perustanut, siirsi vastuun museon toiminnasta sujuvasti nuorisoseuralle. Museo laajeni hänen aikanaan muun muassa Kosken vanhan 1870 käytöstä poistetun kirkon esineistöllä, joka on edelleen yksi museon ainutlaatuinen kokonaisuus.
Kalevi tuli kanttoriurkurin sivutoimensa kautta pian tutuksi kaikille koskelaisille ja perehtyi syvästi paikkakunnan historiaan. Hän saavutti kotiseututoiminnassa muun muassa vuonna 1959 perustetussa Koski-seurassa vaikuttaneiden henkilöiden varauksettoman luottamuksen. Tätä kautta hänelle välittyi paljon tietoa koskelaisesta elämästä vuosikymmenien takaa. Hänen ansiostaan Kosken musiikkielämä torvisoittokuntineen ja kuoroineen ja musiikkikoulutuksineen kehittyi hämmästyttävän korkealle tasolle. Siihen tasoonhan Kalevi on useissa yhteyksissä kertonut olevan perinteitä, kun hän on kuvaillut mitä mielenkiintoisimmalla tavalla yksityiskohtia 1800-1900 luvun vaihteen musiikkiharrastuksista Koskella. Tämänkin tiedon hän on vuosien varrella kaivanut eri lähteistä esiin.
Kalevin tuki kaikille hämeenkoskelaisille yhdistyksille on ollut merkittävä. Kuka juonsi VPK:n kesäjuhlat vuosikymmenien ajan? Ei juuri ollut sellaista yhdistys tilaisuutta, johon Kalevia ei jossakin roolissa olisi kutsuttu mukaan. Kulttuurilautakunta ja sen toiminta nousivat Kalevin ansiosta merkittävämpään rooliin kuin missään lähikunnissa, jos niissä edes sellaisia olikaan.
Kokonaan oma lukunsa on Kalevin ura oopperalaulajana esiintymässä Kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla ja kansainvälisillä lavoilla. Yli sadan oopperaroolin tekeminen suomalaisilla ja kansainvälisillä oopperalavoilla on todella huomattava saavutus. Jos olen viime vuosina maininnut jollekin aktiivisesti klassista musiikkia seuraavalle henkilölle olevani kotoisin Hämeenkoskelta, on ensimmäinen kysymys kuulunut: mitä Kaleville kuuluu? Olen myös pari kertaa saanut kunnian tuoda terveisiä Kaleville häntä suuresti arvostavilta entisiltä laulajakollegoiltaan.
Myöhemmin Kalevin ansiot pedagogina uusien ja jo urallaan pitkälle edenneiden laulajien taitojen ja äänen kehittäjänä ovat erittäin tunnustetut. Hämeenkoski on hänen uransa kautta saanut paljon laajaa ja myönteistä julkisuutta. Varmasti kaikki koskelaiset ovat tätä työtä arvostaneet. Olemmeko aina osanneet sitä ääneen sanoa, on sitten toinen asia, jota on kyllä syytä pohtia.
Kalevi on ollut viime vuosikymmenien aikana Hämeenkosken historian suvereeni esittelijä ja tulkki lähes kaikissa täällä järjestetyissä tilaisuuksissa ja tutustumiskierroksilla. Tuntea historia ja vielä esittää se mielenkiintoisella tavalla. Siinä riittää miettimistä ja haastetta myös Koski-seuralla, jolta viime aikoina näitä Hämeenkosken historian esittelykierroksia on pyydetty.
Koski-seuran puolesta olen tänään erittäin ilahtunut ja tyytyväinen, että Kalevi on vastannut myöntävästi Koski-seuran hallituksen esitykseen kutsua hänet Koski-seuran kunniajäseneksi. Ainoan pistoksen sydämessäni tunnen vain siitä, että tämä kutsu esitettiin vasta kuudenkymmenen vuoden pyyteettömän työn jälkeen Hämeenkosken hyväksi tehdystä kotiseututyöstä.
Koski-seuran vuosikokous päätti yksimielisesti ja runsaiden aplodien saattamina kutsua Kalevi Koskisen Koski-seuran kunniajäseneksi. Parhaat kiitokset ja onnittelut Kaleville.