Kaunis sää ja kiinnostavat kohteet houkuttivat yli kuusikymmentä henkilöä kokoontumaan Paasikiven -syntymämuistomerkille.

Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola kertoi Huljalan kylän palosta 1918. Kuva Mauri Kalima.

 

Huljalan kylän kartta ennen paloa 1910-1912.

 

Presidentti Juho Kusti Paasikivi syntyi Kulma-Seppälän talossa 27.11.1870.

 

Kävelyreitti jatkui Mika Hämäläisen ja Taisto Seurasen sekä Matti Kähärin opastuksella Kellolanlähteelle Lahti-Hämeenlinnan valtatien yli, joka on yksi Etelä-Suomen suurimman pohjavesialtaan purkautumispisteitä.  Kellonlähteestä purkautuu 5000 kuutiota vettä vuorokaudessa. Salpausselän soraharjanne rajaa 48 neliökilometrin suuruisen kolmion, johon on kertynyt yli kaksi miljardia kuutiometriä soraa ja joka suodattaa luonnollista. Muita pohjaveden purkautumispisteitä on Hämeenkoskella Helvetinlähde ja emäpitäjän puolella suurimpina Kiikunlähde, Hammonjoen latvalähde, Mussuon, Korpikylän ja Ruopan lähde.

Hämeenkosken historialliset luontokohteet retkeläisiä. Kuva Mauri Kalima.

 

Lähteeltä jatkettiin harjujen keskelle Suklammille.

 

Valtatien ylityksen jälkeen laskeuduttiin Helvetin rotkoon.  Pohjalla virtaa Kumianjoki ja toisessa päässä on Helvetin lähde, josta Lahti ottaa pohjavettä kaupunkilaisten käyttöön. Läheltä kulkee myös Päijänne-tunneli, jota pitkin vesi virtaa pääkaupunkiseudun käyttöön. Hollolan ja Kärkölän pohjavesialueet ovat varalla, kertoi Mika Hämäläinen. Nyt vettä käytetään  6000 kuutiota vuorokaudessa, mutta pääkaupungin tarve on kymmenkertainen. Pohjavesi riittäisi vuodeksi. Uuden pohjaveden muodostuminen kestää yksitoista vuotta.

Huljalan Tupalan kyytöt tulivat tervehtimään .

 

Vanha Viipurintie kulkee Helvetinrotkon ylälaidassa. Kuva Mauri Kalima

Huljalan Tupassa on tänä vuonna aloitettu luomuvihannesten tuotanto, entisten tattarin, öljyhampun ja härkäpavun lisäksi. Heinäkuussa tuotteita on saatavissa tilapäivinä suoraan pellolta.

Mika Hämäläinen Helvetinkolun Viipurin Ylisen maantien pylvään luona, Lahteen 26 km ja Tampereelle 110 km.

 

Retken järjestelyistä vastasi Yhteispelillä -hanke ja Koski-seura ry.