Kosken Hl  Seurahuoneella eli nykyisessä Seuralassa ja nykyisen Päijät-Hämeen Osuuspankin konttorin paikalla sijainneessa työväentalossa oli tungosta, kiirettä ja melua 18.6.1941. Koskelaiset reserviläiset olivat saaneet kutsun ylimääräisiin kertausharjoituksiin ja kokoontuivat edellämainittuihin rakennuksiin. Nopeasti ymmärrettiin, että kysymys oli yleisestä liikekannallepanosta. Kosken reserviläiset muodostivat Pioneeripataljoona 21:n 3. komppanian ja 21. Pioneerikolonnan. Ne tulivat osaksi Etelä-Hämeen Sotilasläänissä muodostettua 5. Divisioonaa.

Koskelaiset pioneerit ovat matkalla Järvelään Ajomäen kohdalla 20.6.1941. Kuvan Koski-seuran käyttöön antoi  Tapani Nikkari. Tapani itse seuraa polkupyörämarssia etualalla. Myös toinen kuva Kosken Hl Seurahuoneen edestä on hänen käyttöönsä antama.

Kahden päivän kuluttua alkoi siirtyminen kohti Järvelän asemaa ja sieltä edelleen Mäntyharjulle. Jatkosodaksi kutsuttu sota alkoi 25.6.1941. Useimpien sotaan lähteneiden osalta tämä matka kesti marraskuun puoliväliin 1944. Koskella Hl syntynyt Matti Laine kokosi poikansa Otson kanssa yhteenvedon Matin isän Arvo Laineen vaiheista jatkosodan aikana. Arvo Laine palveli sodan aikana edellä mainitussa pioneerikolonnassa. Dokumenttiin (pdf) pääset tutustumaan tästä:

21.Pion Kol.. sotapäiväkirjat 1941 – 1944

Pioneerien sodan aikaisiin vaiheisiin tehdään Hämeenkoskelta tutustumismatka 16.-19.5.2019. Matka on lähes täyteen varattu, mutta peruutuspaikkoja voi vielä kysyä Kari Kaivolalta puhelin 040 5527236 tai sähköpostitse kari.j.kaivola@gmail.com