Taiteilija Reijo Salmenlinnan johdolla ja joidenkin paikallisten taiteilijoiden tukemana Kosken Hl 1800- ja 1900-lukujen vaihteen keskustaajamasta valmistui 1970-luvulla hieno pienoismalli. Tässä Reijo Salmenlinna esittelee mallia. (Kuva Salmenlinnan perhealbumista)

Pienoismalli sai 1980-luvulla sijoituspaikan silloiselta kunnantoimistoltamme, jossa siihen aikojen saatossa kävi tutustumassa lukuisa joukko kuntalaisia.

Kuvaaja Soile Siltanen.

Kuntaliitoksen lähestyessä pienoismalli siirrettiin tyhjenevältä kunnantoimistolta turvaan äskettäin saneeratun ja laajennetun Hämeenkosken koulun ja päiväkodin väliselle lasikäytävälle. Nyt päiväkodilla on alkanut osittainen remontti ja vaarana oli, että pienoismalli vaurioituu rakennustöiden keskellä. Niinpä Koski-seurassa ryhdyttiin toimeen pienoismallin siirtämiseksi muualle. Seuralan hallituksen luvalla pienoismalli tänään 31.1.2024 siirrettiin Seuralan kellarikerroksen käytävälle. Siellä se, pienen ikäkausikohennuksen jälkeen, on jatkossa yleisön ihailtavissa Seuralan tapahtumien yhteydessä.

Tämänpäiväiseen siirto-operaatioon osallistuivat Kari ja Mika Kaivola, Matti Nummelin pakettiautoineen, Taisto Seuranen ja Tero Heinonen, viimeksi mainitun toimiessa myös toimenpiteen valokuvaajana. Useampi tuntihan siinä touhussa meillä meni. Mallin osat saatiin siirrettyä uuteen kohteeseensa isommitta vaurioitta. Joitakin korjattavissa olevia puunkaatoja pääsi kyllä tapahtumaan ja ennestään irtonainen kirkkorakennus kuljetettiin erossa ympäristöstään.

Tässä vielä muutama kuva tapahtuneesta:

Koululla siirtoa valmistelevat vasemmalta Mika Kaivola, Matti Nummelin, Kari Kaivola ja Taisto Seuranen.

 

Pienoismallin yhtä suojalasia Seuralan kellarikerrokseen kantamassa Taisto Seuranen ja Matti Nummelin. Kari Kaivola valvoo suorituksen onnistumista.

 

Pienoismallin yhtä suojalasia Seuralan kellarikerrokseen kantamassa Taisto Seuranen ja Matti Nummelin.

 

Seuralan alakerrassa pienoismallin suojalasit pinottiin varoen seinää vasten.

 

Koululla pienoismallin lohkoa autoon nostamassa vas. Kari Kaivola, Mika Kaivola ja Matti Nummelin.

 

Pienoismallin yhden lohkon siirrossa vas. Matti Nummelin, Taisto Seuranen ja Kari Kaivola.

 

Pienoismallin alakehikkoa kantamassa Matti Nummelin, Mika Kaivola ja Taisto Seuranen.

 

Seuralan alakäytävälle siirrettyä pienoismallia ihailevat vas. Taisto Seuranen, Kari Kaivola, Matti Nummelin, Mika Kaivola ja Asko Laine.