Torstaina osallistuin Koski-seuran kyläkävelyyn, jossa Pauli Helén kertoi Hyväneulan ja Leiniälän taloista 1600-luvulta 1900-luvun alkuun. Retki lähti Hyväneulan entiseltä koululta, joka rakennettiin 1920-luvun alussa ja on nyt yksityisomistuksessa. Koulu oli useat vuodet alakouluna (oppilaita esikoulusta tokaluokkalaisiin) ennen kuin se suljettiin 2011 keväällä Kirkonkylän koulun laajennuksen valmistuttua. Kirkonkylän koulu jäi tällöin kunnan ainoaksi kouluksi ja sen nimi vaihdettiin Hämeenkosken kouluksi. Mutta nyt takaisin retkeen…

Olin aiemmin ihmetellyt, missä on Leiniälän kylä, mutta nyt sekin sai oikean sijainnin. Olen usein sen läpi hurauttanut Töykkylään asti huomaamattani. Ja Töykkylääkään tarkemmin havaitsematta porhaltanut Uusi-Pätilään saakka. Niin pieniä ovat olleet nuo kylät ja talotkin siirretty aikanaan kauas toisistaan.

Leiniälän kylän talot, ja myös Hyväneulankin, ovat helpoiten nähtävillä Citynomadi-palvelussa, johon voitte klikata suoraan tästä: Citynomadi   (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
Pauli Helén on koonnut Citynomadiin tietoja talojen historiasta, mm. sotilasvirkataloista eli puustelleista. Siellä on taloista myös kuvia keväällä ennen lehtien puhkeamista puihin. Lehdistö peitti nyt näkymää tieltä taloihin. Citynomadia voi selailla ihan kotona istuskellen tai lähteä sen avulla omatoimiretkelle.

Yleisöä oli kaikkiaan paikalla nelisenkymmenta, joista osa asui kylillä edelleen, tai olivat asuneet aiemmin. Paikallinen tietopankki, eli Seppo Nisula, ajeli Jopollaan näyttämässä sopivat pysähdyspaikat, joihin noin isolla porukalla mahduimme kuuntelemaan Paulin kertomuksia. Sadepilvet hiukan varjostivat retkeämme, mutta onneksi päästivät vedet valloilleen vasta, kun olimme viimeisestä kohteesta palailemassa koulun parkkipaikalle.

Yleisöä kyläkävelyllä Hyväneulassa

Yleisöä kyläkävelyllä Hyväneulassa. Taustalla puiden takana on paikallinen linnamäki ja sen takana Leiniälä.

 

Pauli Helén keskellä kuvailee yleisön silmien eteen kylänäkymää ennen isojakoa 1700-luvun puolivälissä.

 

Materon virkatalo

Vain portinpylväät ovat jääneet vanhalle paikalleen, kun Materon talo siirrettiin 1952 kauemmas Hyväneulan kyläkeskuksesta.

 

Nisula Hyväneula

Monet talot olivat piilossa kesäisen puuston takana. Paremmin taloista löytyy tietoa Citynomadista.