Suomessa keliakia on melko yleistä. Lisäksi monille muillekin kotimaisista viljoista sopii vain kaura ja esimerkiksi joitain reumasairauksia sairastaville suositellaan gluteenitonta ruokavaliota. Näin ollen lähes jokaisella on varmaankin joku tuttu tai sukulainen, jolla on gluteeniton ruokavalio. Tämän vuoksi on hyvä osata leipoa gluteenittomia leivonnaisia. Viime lauantaina 9.4. Hämeenkosken Maa- ja kotitallousseura järjesti Seuralassa gluteenittoman leivontakurssin. Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Jenni Kunnaalan ohjauksessa 8 innokasta leipuria testasi viisi erilaista gluteenitonta reseptiä.

Gluteeniton

Leivontalistalla olivat Hunajaiset kauraleivät, Punasipulinen broileri-juustokakku, Pupupullat (ohje Moilas.fi), Suklaakuorrutettu appelsiinikakku sekä Sitruunainen täytekakku (ohje Virtasalmenviljatuote.fi). Gluteenittomia leipoessa on tärkeää noudattaa ohjeita huolella ja mm mitata ainemäärät tarkasti. Kurssin lopuksi maisteltiin valmiita leivonnaisia ja todettiin, että kaikki onnistuivat erinomaisesti. Leivontaohjeita löytyy netistä ja gluteenittomien jauhojen ym valmistajien omilta nettisivuilta.Seuralassa tapahtuu tänä vuonna muutenkin kaikkea kivaa, joten pidä silmällä Koskenkohinoiden artikkeleita ja tapahtumakalenteria.