Kirjoituskilpailun idea syntyi koulun kahvipöydässä, kun opettajat olivat lueskelleet Juhani Aromäen kirjoittamaa Sodan ja rauhan ajat -historiateosta, jonka saivat kaikki Hämeenkosken kunnan työntekijät ja luottamushenkilöt vuoden 2015 viimeisessä valtuuston kokouksessa. Kirjan lopussa on Kosken koululaisten kirjoittamia näkemyksiä kotikunnastaan itsenäisyyspäivän alla 1982. Opettajat heittivät ehdotuksen Koski-seuralle: Nyt kunnan liittouduttua Hollolan kanssa voisi kysyä koululaisten mielipidettä kotiseudustansa.

Kirjoitukset kirjoitettiin lokakuun aikana ja arviointiraatiin kutsuttiin kunnallisneuvos Hannu Heikkilä sekä Koski-seuran sihteeri Sirpa Selonen. Esikarsinnan tekivät opettajat, jotka valitsivat 5 parasta kirjoitusta luokaltaan. Kahden hengen raadilla oli avoin valtakirja valita voittaja ja palkintosummakin. Palkintosumma 350 euroa otettiin varoista, jotka Koski-seura sai Hämeenkosken Taideyhdistyksen lopetettua toimintansa viime keväänä. Taideyhdistykseltä jääneet varat on tarkoitus käyttää Hämeenkosken koululaisten taiteen ja kulttuurin hyväksi.

Arvioinnin jälkeen päädyttiin palkitsemaan koko viides luokka. Heidän kirjoituksensa kaiken kaikkiaan osoittivat, että koko luokka oli paneutunut aiheeseen huolella. Kertomukset antoivat hyvän kuvan alakoululaisten ajatuksista ja tunteista omaa kotiseutua kohtaan. Palkintosummakin vahvistui voittajien valinnan myötä, sillä viidesluokkalaisia on kaksi luokkaa ja heillä on leirikoulua varten vielä euroja kerättävänä.

Minun Hämeenkoskeni -kirjoituksia julkaistaan pieninä uutisina Kosken Kohinoissa ensi vuoden aikana. Tekstejä myös luetaan sopivissa tilaisuuksissa. Tähän mennessä on luettu itsenäisyyspäiväjuhlassa Hugo Hämäläisen kirjoitus sekä joulukauden avauksessa Saara Airolan ja Saima Ruoppilan tekstit. Saiman tekstistä on oheinen kuvakin.

Ote Saima Ruoppilan kirjoituksesta.

Ote Saima Ruoppilan kirjoituksesta.