Päheet museot-viikon avajaiset järjestetään tänä vuonna Seuralassa lauantaina 29.6. kello 14. Samassa yhteydessä avautuu Hämeenkoskella kokonaan uusi museo Suomen Gramofonimuseo.Museon kokoelmista löytyy Suomen, ja koko maailman mittapuulla kattava läpileikkaus varhaisimmista 1900-luvun taitteen fonografeista, torvigramofoneista ja akustisista tallenteista 20-ja 30-lukujen akustisen äänentoiston huippumalleihin, sähköisesti äänitettyihin tallenteisiin, sekä varhaisiin sähköisiin 78-levysoittimiin saakka. Gramofonimuseon Seuralan pohjakerroksen tiloihin ovat perustaneet kolme henkilöä, joista yksi on hämeenkoskelainen äänentoistolaitteita keräilevä Ville Löyttyniemi. Museo on ainoa lajissan Suomessa. Se tekee yhteistyötä myös Suomen Äänitearkisto ry:n kanssa keräämällä ja tallentamalla suomalaista kulttuurihistoriaa savikiekkoja.

Suomen Gromofonimuseo on ainoa laatuaan Suomessa.

Seuralan pohjakerroksessa on esillä myös Kosken Hl keskustaajamaa 1900-luvun alussa kuvaava pienoismalli. Reijo Salmenlinnan johdolla 1984 valmistunut pienoismalli siirrettiin edellisestä sijoituspaikastaan Hämeenkosken koululta rakennustöiden tieltä Kosken Seuralaan. Pienoismalliin on tehty valaistukseen ja esitystekniikkaan liittyviä parannuksia Koski-seuran toimesta. Gramofonimuseo on avoinna ja pienoismalli esillä Seuralassa koko museo-viikon 29.6-7.7.Avajaistilaisuudessa esiintyy Hämeenkosken mieskuoro.

Museoviikko jatkuu sunnuntain 30.6. Putulan kulttuuriviikkojen yhteydessä järjestettävillä Hämeenkosken pitäjän sahtimestaruuskilpailuilla. Kilpailujen järjestäjänä toimii Koski-seura yhteistyössä Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistyksen kanssa jo seitsemättä kertaa peräkkäin. Kilpailijoita on pyydetty tuomaan sahtinäytteet kirjastolle kello 11.30-12.30 välisenä aikana. Tuomarityöskentely käynnistyy kello 13 ja voittaja julistetaan sen päätyttyä ja tuloslaskennan valmistuttua. Voittajalle on palkintojen ja kunniakirjan  lisäksi luvassa myös osallistuminen Suomen Sahtiseuran 3.8.2024 Isojoella järjestettäviin SM-kilpailuihin. Ennen kilpailua ja sen tuloksia odotellessa paikalle saapuneilla on mahdollisuus tutustua Putulan kirjaston tämän kesän ilmeeseen ja kahvilan tarjoamisiin. Hämeenkosken harmonikat viihdyttävät kilpailijoita ja yleisöä aikaisempien vuosien tapaan musiikillaan.

Kilpailun tulokset ovat selvillä.Tuomariston muodostivat vuonna 2020 vasemmalta Anni Salila, Esko Nisula, Raija Syrjä, Juha Auri ja Rauni Vikman (kuva Mauri Kalima)

Tiistaina 2.7 kello 18 alkaa Tiirismaan Puhaltajien konsertti Laguksen kaikuja Orttenkalliolta kenraalimajuri Ruben Laguksen muistomerkillä. Neljännen kerran museoviikolla järjestettävässä konsertissa orkesteri esiintyy peruskallioon sijoitetun muistomerkin edustalla. Tänä kesänä tulee kuluneeksi 50 vuotta muistomerkin paljastamisesta ja 65 vuotta Laguksen kuolemasta. Panssarikilta järjestää hämeenkoskelaisten yhdistysten avustamana muistojuhlan Hämeenkoskella muistomerkillä 15.7. Yleisö voi seurata konserttia Teurojoen vastarannan pysäköintialueelta, johon on varattu istuinpenkkejä. Luvassa on monipuolisesti sekä esityspaikkaan että keskikesän tunnelmaan sopivaa puhallinmusiikkia. Koski-seura myy tilaisuudessa kahvin ja virvokkeiden lisäksi myös kirjoja ja muita kotiseutuun liittyvää aineistoa.

Tiirismaan puhaltajat esiintyivät 2023 muistomerkillä (Kuva Mauri Kalima)