Pauli Helen jatkaa esityksiään Hämeenkosken kylien suvuista ja tapahtumista. Vuorossa on sunnuntaina 28.10. kello 13.00 Huljalan kylä.

Kosken Huljalan kylästä ensimmäiset maininnat ovat vuodelta 1455. Kylä on muodostunut Ylisen Viipurintien ja siitä Porvooseen ja Helsinkiin erkanevan tien risteykseen. Huljalassa on 7 talonpoikaista kantatilaa: Hinkkala, Sipilä, Taavela, Seppälä, Kukkola, Perttula ja Heikkilä. Lisäksi on Kurjalan kartanon omistuksessa ollut Lampolan rälssitila. Tiloja on jaettu moneen kertaan erityisesti isojaossa 1795 ja myöhemmin niitä on taas liitetty toisiinsa.

Esityksessä käydään läpi kylän paloa sisällissodassa 1918. kylän karttoja, kylän maisemia, kantatilojen jakoja ja sukuja, Huljalan kauppiaita, Kumian käsityöläisiä. Lisäksi Pauli kertoo miksi Maatian isäntä pääsi 1802 ensimmäiseen lehtiuutiseen Huljalasta, kuka myi rukkeja Englantiin ja osti talon, keitä olivat Salon Nesto, Kalle Sydänmäki, Paul Koskinen, Hulda Paulo, Juho Jussila, Atte Ahonoja ja ketkä olivat presidentti Paasikiven kummeja.

Tilaisuus on maksuton. Tilaisuudessa on myös kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen kahviraha kerätään J.F. Niklanderin valokuvan entisöimiseksi ja ripustamiseksi Seuralan kahvilan seinälle. J.F. Niklander rahoitti Kosken Seurahuoneen rakentamisen vuonna 1890 ja toimi monella tavoin Kosken kulttuurielämän hyväksi.