Hämeenkosken pitäjän sahtimestaruudesta kilpailtiin jälleen Putulan kulttuuriviikkojen yhteydessä sunnuntaina 2.7. Tapahtuma oli Päheet-museot-viikon järjestyksessään toinen tapahtuma Hämeenkoskella. Sahtinäytteitä tuotiin muutaman edellisen vuoden tapaan kolme. Kilpailu päättyi tänä vuonna aikaisempia vuosia selkeämmällä erolla kanssakilpailijoihin Petri Ruususen voittoon. Hän sai tuomaristolta yhteensä 47 pistettä. Voitto oli Petrille jo kolmas peräkkäinen. Muutaman vuoden takainen sahtimestari Erno Ruusunen sijoittui toiseksi tuomariston antamalla pistemäärällä 42. Kolmannen sijan vei kaksi pitäjän sahtimestaruutta aikaisempina vuosina voittanut Sami Nikkari. Viisihenkinen tuomaristo antoi Samin valmistamalle sahdille 36 pistettä. Petri lähtee edustamaan Hämeenkosken pitäjää Nakkilassa elokuussa järjestettäviin sahdinvalmistuksen SM-kilpailuihin.

Kilpailun tuomariston muodostivat tänä vuonna Rauni Vikman Hannu Heikkilä, Raija Syrjä, Asko Laine ja Juha Auri, (Kuva Mauri Kalima)

Tuomaristo totesi sahtien tason tänäkin vuonna korkeaksi ja hämeenkoskelaisen sahdinvalmistusperinteen voivan hyvin. Tämän vuotisen voittajasahdin arvioinneissa todettiin muun muassa sen makujen, tuoksujen ja värin olevan kohdillaan. Sitä arvioitiin myös erinomaiseksi ja sen edustavan hyvin hämeenkoskelaista sahtia. Yhdessä arvioinnissa katajan maku tuli sopivasti esille ja toisessa oli tunnettu hieman happamuutta, Toiseksi sijoittunut sahti todettiin perussahdiksi, jonka maku oli lievästi karvas, mutta juotavuus silti hyvä. Sitä pidettiin lähes voittaneen sahdin veroisena, väriltään ja maultaan hyvänä. Sahdin erilaista makua ja sopivaa täyteläisyyttä myös kiiteltiin, Kolmanneksi sijoittanutta sahtia arvioitiin väriltään ja jälkimaultaan hyväksi joskin hieman karvaaksi. Epäilyä oli myös valmistusvaiheessa tulleesta lievästä makuvirheestä. Sahtia pidettiin myös hieman ohuena tai vajaana, mutta silti juotavana .Katajan makua oli runsaanpuoleisesti.

Yleisöä viihdytti kilpailun tuloksia odotellessa ja tulosten ratkettua Hämeenkosken harmonikat.(Kuva Mauri Kalima)

Lähes neljäkymmenhenkinen yleisö maisteli tulosten julkistamisen jälkeen kilpailijoiden sahteja. Kommenteissa todettiin tuomariston tavoin sahtien korkea laatu. Koski-seura kiittää jälleen sahdin valmistajia, sahtituomareita, Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistystä, Hämeenkosken harmonikkoja ja yleisöä kilpailun onnistuneista järjestelyistä ja kannustuksesta.

#päheetmuseot #Päijät-Häme #museot #visitHämeenkoski