Presidentti J.K. Paasikiven syntymää 150 vuotta sitten Hämeenkoskella juhlistettiin lauantaina 28.11.2020 kunniakäynnillä presidentin syntymäpaikan muistomerkillä Huljalassa ja Seuralassa järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Molemmat tilaisuudet vietiin läpi epidemian vuoksi tiukentuneiden suositusten ja rajoitusten edellyttämillä järjestetyillä. Hämeenkosken koulun opettajat organisoivat Hämeenkosken koululla myös kuvataidekilpailun Paasikivi-teemaan liittyen.

Koski-seura kiittää kaikkia tilaisuuksien valmisteluun osallistuneita paikkakuntalaisia ja heitä tukeneita suurenmoisesta työpanoksesta ja joustavasta mukautumisesta epidemiatilanteen vaatimiin muutoksiin järjestelyissä. Kiitokset myös Hollolan kunnalle tapahtumalle annetusta avusta ja osallistumisesta järjestelyihin. Arvokasta tukea tapahtumalle antoi myös Paasikivi-Seura, jota edusti seuran asettaman Paasikiven juhlavuoden toimikunnan puheenjohtaja professori Martti Häikiö esittäen seuran tervehdyksen juhlatilaisuudessa. Monet kiitokset professori Häikiölle,  muistomerkillä puhuneelle Lahden Paasikivi-Seuran puheenjohtaja Ville Marjomäelle ja juhlaesitelmän pitäjälle, useiden hämeenkoskelaisten hyvin tuntemalle, historian ystävä Kyösti Toivoselle.

Vaikka tilaisuuksien osanottajamäärä oli rajoitettu vain esiintyjiin, alla olevien Tuomo Nikkarin ottamien kuvien kautta on mahdollisuus aistia tapahtumien tunnelmaa. Studio Kalima kuvasi molemmat tilaisuudet ja tuotti ne videotallenteiksi. Koski-seura kiittää Mauri  Kalimaa suurenmoisesta ja aikaa vaatineesta työstä sekä musiikkiesitysten etukäteistaltioinnissa että tapahtumien videoinnissa ja näiden yhteensovittamisessa tiiviiksi kokonaisuuksiksi.  Alla on linkki nyt myös Seuralassa pidetyn juhlatilaisuuden taltiointiin. Kunniakäynnistä on jo aikaisemmin julkaistu video Kosken Kohinoissa, mutta linkki myös siihen on alla.

Juhlatilaisuus Hämeenkosken Seuralassa

https://www.youtube.com/watch?v=OexVclvJlhw&feature=youtu.be

Kunniakäynti presidentti J. K. Paasikiven syntymäpaikan muistomerkillä

https://youtu.be/o-csSVKgRsY

Valokuvia

Presidentti J.K. Paasikiven syntymän 150-vuotisjuhla. Airueet olivat Knut Hiidenheimo ja Kaisa Hämäläinen. Suomen lippua kantoi Tapani Brofeldt. Kuva: Tuomo Nikkari.

Muistomerkillä alkufanfaarin ja lopuksi Kothenin hymnin esittivät Seppo Laari Ja Simo Taipalus. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Hollolan kunnan seppeleen laskivat kunnanjohtaja Päivi Rahkonen ja kunnahallituksen puheenjohtaja Eero Virta. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Hollolan kokoomusta edustivat Minna Halme ja Heikki Mantere. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Hämeenkosken pitäjän yhdistysten ja Hämeenkosken kappeliseurakunnan yhteisen seppeletervehdyksen toivat Kaarina Mäkinen ja Kari Kaivola. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Presidentti J.K. Paasikiven syntymäpaikan muistomerkillä puhui Lahden Paasikivi-Seuran puheenjohtaja Ville Marjomäki Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Tiirismaan puhaltajien Tervehdys hämäläisille käynnisti juhlatilaisuuden Seuralassa. Esitys oli videotaltioitu jo marraskuun alussa, mutta vaikutelma oli lähes paikalta esitetyn veroinen. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Tervehdyspuheen esitti Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Paasikivi-Seuran tervehdyksen juhlatilaisuuteen toi Paasikiven juhlavuoden toimikunnan puheenjohtaja professori Martti Häikiö. Hän lahjioitti Koski-seuralle  kuvanveistäjä Tapio Kettusen suunnitteleman mitalin Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä ja Paasikivi-Seuran standaarin. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Historian ystävä Kyösti Toivonen käsitteli esitelmässään Paasikiven lapsuutta ja nuoruutta erityisesti Lahdessa ja Hollolassa  sekä kouluvuosia Hämeenlinnassa. Näillä oli merkittävä vaikutus hänen tulevalle ajattelulleen ja toiminnalleen. Erittäin kiinnostava yksityiskohta esityksessä olivat Paasikiven vierailut Hollolan Messilässä ja niistä vieraskirjaan jääneet käsialanäytteet. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Kunnallisneuvos Hannu Heikkilä esitteli Hämeenkosken koulun opettajien järjestämän kuvataidekilpailun tuloksia. Vuorossa on viidesluokkalainen Hannes Helanderin voittama ehdotus presidentti J.K. Paasikiven muistomerkiksi vuonna 2020. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Harvalukuiseksi supistuneen juhlavierasjoukon kestityksestä ohjelman ja sen videoinnin lomassa vastasi Kosken VPK:n naisosasto Anne Parikan (oikealla) johdolla. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Tilaisuus päättyi Hämeenkosken mieskuoron taltioituna esitettyyn Maamme-lauluun. Juhlayleisön osuus jäi kasvomaskienkin vuoksi vaatimattomaksi. Kuva: Tuomo Nikkari.

 

Ohjelman taltioinnista vastasi Studio Kalima ja pääroolissa oli Mauri Kalima.Kuva: Tuomo Nikkari.