Siviä Korhonen ja Hilma Korhonen
Hilma Amanda Korhonen s. 23.5.1873 Koski Hl, k. 8.12.1947 Koski Hl.
Aino Siviä Korhonen s. 23.3.1888 Koski Hl, k. 13.5.1965 Koski Hl.
Vanh.: Kosken Verkatehtaan omistaja, kunnallisneuvos Antti Korhonen ja Rosa Widbom
Sisarukset Hilma ja Siviä Korhonen olivat vuosikymmenien ajan viimeiset Korhosen perheen jäsenet, jotka asuivat Jokelan kartanossa.
Hilma Korhonen kävi Hämeenlinnan tyttökoulun, Helsingin jatko-opiston ja valmistui opettajaksi 1893. Hän oli saksan ja ranskan kielten opettaja Hämeenlinnassa, Tampereella ja Raumalla yhteensä 23 vuotta. Isä, kunnallisneuvos Korhonen kuoli 1917 ja Hilma palasi asumaan Jokelan kartanoon 1918. Nuoruuden kuva on Koski-seuran Perinneaineistosta.
Koskelle palattuaan Hilma Korhonen osallistui aktiivisesti koskelaiseen elämänmenoon. Kirkonkylän kansakoulun johtokunnassa hän oli ainakin 1925-1939. Kosken Lainakirjaston johtokunnassa ja Kosken Kansallisseuran johtokunnassa hän oli 1920-luvulla. Kosken H.l. Osuusliikkeen hallituksen jäsenenä hän oli perustamisesta lähtien 1922-1946. Hilma Korhonen oli suosittu juhlapuhuja. Lahti-lehteen hän kirjoitti 1928 artikkelin ”Kurjala, muistojen kartano.”
Hilma Korhonen oli Lotta Svärd Koski H.l. paikallisosaston puheenjohtaja 1928-1930. Kosken lottien tyttöosaston johtajaksi hänet valittiin 1933. Häntä kuvataan sosiaaliseksi, avoimeksi, innostavaksi ja pidetyksi vetäjäksi. Sairasteltuaan hän erosi tehtävästään 1943. (Vainio 2000)
Siviä Korhonen asui koko ikänsä Jokelan kartanossa. Hän osallistui mehiläishoitokurssille Vehkalahdella 1911. Satakunnan Kirjateollisuus Oy Porista mainosti 1935 näytelmäkirjoituskilpailun satoa. Yksi kuudesta näytelmästä oli Siviä Korhosen kirjoittama ”Tänään ei tapahdu yhtään mitään”. Se oli 1-näytöksinen huvinäytelmä. Hämeenkosken nuorisoseura on esittänyt näytelmän ainakin kaksi, ellei kolme kertaa. Koskella ensi-ilta oli 1936 Nuorisoseuran 40. tapaninjuhlassa. Mainoksen mukaan näytelmä oli ”tapahtumarikas samoin kuin koko iltamakin”.
Jokelan kartanon vanhassa kuvassa on verkatehtailija Antti Korhosen perhe asettunut juomaan kahvia pihalle. Kuva on vuodelta 1894, joten oikealla istuva tyttö on todennäköisesti 6-vuotias Siviä Korhonen.
Siviä Korhonen jäi Hilma-sisaren kuoleman jälkeen hoitamaan Jokelan kartanoa, tilan peltoja ja metsiä melkein 20 vuoden ajaksi. Apunaan hänellä oli tilanhoitaja ja palvelusväkeä. Siviä järjesti, taisi olla tapaninpäivisin, hienoja juhlia. Niihin hän kutsui Kurjalan kartanon von Esseneitä ja Kosken isojen talojen omistajia.
Vähitellen Jokelan pellot ja metsät tulivat myydyiksi eikä palvelusväkeä tarvittu. Siviällä oli apuneitinä Elli Sierna, jonka kanssa hän lähetteli postikortteja Jokelan ja Etolan välillä. Kortteihin Siviä kirjoitti nimekseen ”Vanha varis”. Siinä oli mukana itseironiaa. Hän oli mustiin pukeutuva hento nainen, jolla oli jokin vartaloa ja käsiä heiluttava liikehäiriö. Hän vältteli katsekontakteja, koska ne pahensivat hän oireitaan. Ehkä näistä syistä monella on muistikuva hänestä hieman pelottavana hahmona eikä hänestä ole säilynyt valokuvia.
Jokelan kartano 6.11.2020 (Valok. Pauli Helén)