Hollolan museoalueelle on rakennettu esinemuseoon näyttely vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista Hollolassa ja Koskella Hl. Näyttelyssä kerrotaan sanoin ja kuvin muutamien hollolaisten ja koskelaisten sekä punaisten että valkoisten puolella sotaan tai sota-ajan hallintoon osallistuneiden henkilöiden vaiheista sodan aikana ja sen jälkeen. Sota jakoi yhteisöjä ja saman perheenkin sisällä saatettiin tilanne nähdä eri tavalla ja sotaan osallistuttiin eri puolilla. Näyttelyssä pystyy mallinukkien ja kotisisustuksien kautta aistimaan tunnelmaa, joka taloissa ja pirteissä vallitsi, kun perheistä lähdettiin sotaan kohti tuntematonta. Mukana on myös lyhyitä kertomuksia siitä, kuinka asiat koettiin muun muassa Herralassa. Paikan päällä selviää myös, miten Hollolan kunta palkitsi valkoisten puolella taistelleita.

Näyttelyssä kerrotaan nykyisen Hollolan kunnan alueella käytdyistä taisteluista, jotka painottuvat sodan loppuvaiheeseen. Mukana on taistelupaikoilta löytynyttä esineistöä, jota on alueelta kertynyt runsaasti. Kulkivathan lähes puolet punaisten puolella taistelleista näiden paikkakuntien kautta huhti-toukokuussa 1918. Mukana on muun muassa esineitä Hollolan Vesalasta, jossa punaiset antautuivat. Esineitä on myös Kosken Hl Huljalasta, jonka kylän ympäristössä Kärkölästä saapuneet saksalaiset ja Syrjäntaan taistelun jälkeen alueelle siirtyneet punaiset taistelivat.

Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 9.6. esinemuseolla osoitteessa Rälssintie 6 Hollola kk. Näyttely on avoinna kotiseutumuseon aukioloaikoihin eli 9.6.-19.8.2018 ti-su klo 12-18. Museo on suljettu juhannusaattona 22.6.

Pääsymaksut ovat:

5€/hlö
yli 10 hlön ryhmät 3 €/hlö
alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Yllä oleva Kansan Arkiston kuva on esillä näyttelyssä. Se on otettu Kosken Hl kirkonkylästä Asikkalan tien risteyksestä. Siinä valkokaartilaiset seuraavat ja tervehtivät Lahden suuntaan marssivia saksalaisia sotilaita. Ajankohta on todennäköisesti 2. Tai 3.5. 1918