Hämeenkosken pitäjän sahtimestaruuskilpailu järjestettiin edellisen vuoden tapaan Putulan kyläkirjastolla Putulan kulttuuriviikkojen avajaisten yhteydessä. Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys tarjosi erinomaiset tilat ja muun tuen tapahtumalle. Kilpailujen järjestelyistä vastasi Koski-seura jo kolmannen kerran perittyään tilaisuuden järjestelyt Hämeenkosken Yrittäjiltä. Yleisöä viihdytti tapahtuman eri vaiheissa Hämeenkosken Harmonikat Liisa Ojantaustan johdolla. Tilaisuuden käynnistänyt Suvivalssi sopi sekä vuodenaikaan että tapahtumaan.

Hämeenkosken Harmonikat viihdyttivät kilpailijoita ja yleisöä Liisa Ojantaustan johdolla (Kuva Mauri Kalima)

Sahtikilpailuja piti tilaisuuden avannut Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola erittäin tärkeinä sekä sahdin valmistajille, että sen nauttijoille. Ennen valmistajat saivat suoraan palautetta sahdin maistelijoilta suurissa perhe- ja muissa tapahtumissa. Nyt kilpailut ja niissä suoritettu tuomariarviointi antavat palautetta sahdin laadun ylläpitämiselle ja kehittämiselle. Ne ovat myös tärkeä osa paikkakunnan kulttuuria ja identiteettiä.

Sahtinäytteitä toivat edellisen vuoden tapaan kuusi sahdinvalmistajaa, joista kaksi eivät olleet viime vuonna mukana. Kilpailun tuomareina toimivat Rauni Vikman, Raija Syrjä, Anni Salila, Esko Nisula ja Juha Auri. Naiset muodostivat tänäkin vuonna tuomariston enemmistön. Naiset ovatkin olleet aina merkittävässä osassa hyvälaatuisen sahdin valmistuksessa.

Tuomaristo teki työtään Raija Syrjän johdolla. Hän on voittanut aikaisemmin muun muassa kaksi Suomen mestarutta sahdin valmistuksessa (Kuva Mauri Kalima)

Tuomarityössä käytettyä pisteytystä oli hieman muutettu edellisestä vuodesta vastaamaan tulevia muutoksia Suomen mestaruuskilpailussa. Arviointiperusteet olivat kuitenkin sahdin värin, tuoksun, suuntuntuman ja muiden ominaisuuksien osalta ennallaan. Tarkan tuomarityön jälkeen neljäs sija päätettiin jakaa kolmen osallistujan kesken. Nämä sahdit olivat valmistaneet Janne Nummela, Pekka Tervala ja Sami Suominen.

Kilpailu oli kolmen kärkeen sijoittuneen sahdin osalta erittäin tasaväkinen. Näiden sahtien paremmuus ratkaistiin vain yhden pisteen eroilla toisiinsa, joten erot olivat todella pienet. Ensimmäiseksi sijoittui tänä vuonna Petri Ruususen valmistama sahti. Petristä tuli siis Hämeenkosken pitäjän vuoden 2019 sahtimestari. Toinen sija meni Sami Nikkarin sahdille ja kolmanneksi tuli Erno Ruususen sahti. Sami on vuoden 2017 Hämeenkosken sahtimestari ja Erno vuoden 2018. Todella tasainen ja korkea on sahdinvalmistuksen taso Hämeenkoskella. Tämän totesi myös yleisö, jolla oli kilpailun jälkeen mahdollisuus maistella ei sahteja kilpailijoiden suostumuksella.

Koski-seuran puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Tuula Helminen onnittelevat vuoden 2019 Hämeenkosken pitäjän sahtimestaria, Petri Ruususta (Kuva Mauri Kalima)

Petri Ruusunen lähteek edustamaan Hämeenkosken pitäjää tänä vuonna 3.8. Hartolassa järjestettävissä sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailuissa.

Koski-seura kiittää kaikkia kilpailun osanottajia, sahtituomareita, Hämeenkosken Harmonikoita, Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistystä sekä yleisöä onnistuneesta tapahtumasta.Yleisöä paikalla kävi kilpailun eri vaiheessa paikalla noin sata henkilöä.