Hämeenkosken historiasta ilmestyy uusi kirja. Kuntaliitoksen yhteydessä käytyjen keskustelujen perusteella Hollolan valtuusto päätti varata määrärahat historian kirjoittamiseen. Edelliset Hämeenkosken historiaa käsittelevät kirjat ovat vuonna 1942 ilmestynyt Aura Jurvan Kosken pitäjän vaiheita ja Juhani Aromäen kirjoittama Sodan ja rauhan ajat vuodelta 1983.

Hollolan kunnanhallitus nimesi joulukuussa 2018 historiatoimikunnan, joka ohjaa historian kirjoittamista. Toimikunnan puheenjohtajana on Hannu Heikkilä ja jäseninä Kari Kaivola, Heikki Mantere, Erkki Arvila, Ilpo Markkola, Kari Mustonen ja Vaula Kolunen. Esittelijänä toimii Hollolan kunnan hallintopäällikkö Kaija Manninen ja sihteerinä tietopalvelusihteeri Meira Salila.

Toimikunta valitsi ensimmäisessä kokouksessaan 16.1.2019 historian kirjoittajaksi Ilkka Teerijoen. Hän on hämeenlinnalainen filosofian tohtori, joka on arvostettu pitäjähistorioiden kirjoittaja. Joulukuussa 2018 julkaistiin hänen kirjoittamansa Hauhon historian 3. osa. Hänen teoksensa Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917-1918 valittiin vuoden 2018 Vuoden kotiseututeokseksi. Hän on kirjoittanut myös muun muassa Tornion ja Hämeenlinnan kaupunkien historiateoksia.

Kirjoittamisen aikataulu on kunnianhimoinen. Tavoitteena on, että teos valmistuu vuonna 2020. Samana vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta J.K. Paasikiven syntymästä. Paasikivi syntyi 27.11.1870 Kosken Hl Huljalassa.

Hämeenkosken historiaa ovat tehneet ja tekevät entiset, nykyiset ja tulevat hämeenkoskelaiset. Koski-seura toivookin, että teoksen kirjoittajaksi valittu Ilkka Teerijoki ja historiatoimikunta saavat kaikkien hämeenkoskelaisten tuen työlleen. Kannattaa taas käydä läpi sekä omat että yhdistysten, yhteisöjen ja yritysten arkistot. Niissä olevat asiakirjat ja valokuvat viimeisten vuosikymmenien ajalta voivat olla suureksi avuksi kirjoitustyölle. Myös haastatteluja tullaan kirjoitustyön aikana tekemään.