Martta Lampinen o.s. Tuominen

Martta Lampinen o.s. Tuominen

Martta Lampinen o.s. Tuominen


Martta Emilia Lampinen o.s. Tuominen s. 25.5.1906, k. 13.7.1996 Hämeenkoski.
Vanh.: Kosken Hl Mieholan kylän Kittelässä talollinen Iisak Tuominen ja Augusta Maria Antonint.

Martta Tuominen muutti Mieholasta Kirkonkylään vähän päälle 20-vuotiaana. Sananmukaisesti hän kuitenkin tuli ryöstetyksi kotoaan, kun Toivo Auri ja Toivo Kuustenmaa kävivät hakemassa hänet mylläri Hugo Lampiselle vaimoksi. Toivojen mielestä naimisiin meno tekisi Hugolle hyvää, mutta hän ei itse saanut asian eteen mitään tehdyksi.

Valinta oli oikeaan osunut. Martalla oli samanlaista yrittäjähenkeä kuin miehellään. Hän oli kannustava osapuoli miehensä liiketoimissa. 1929 he alkoivat pitää kahvilaa entisessä Ahosen liikerakennuksessa (sittemmin mm. Appelroth ja viimeksi Jäppinen) nykyisen Keskustien varrella. Maantien toisella puolella ollut Verkatehdas oli vähää aikaisemmin muuttanut Lahteen.


Parhaiten Martta Lampinen muistetaan Paperi- ja kemikalioliikkeestään, jota hän piti Koppelon- eli Puutteenkujan alkupäässä (nykyinen Pätiläntie). Talo oli perheen asuinrakennus, mutta kauppaan oli omat portaat ja sisäänkäynti. Sisään mennessä kello kilahti ja Martta-rouva saapui kotinsa puolelta. Apulaisia hänellä ei ollut. Liike oli yksi huone, jossa keskellä poikittain oli tiski. Pientä tavaraa oli lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Nimensä mukaan liikkeessä oli kemikaliotuotteita, monenlaista paperitavaraa, vesivärejä, kyniä, lastenkirjoja, lahjatavaroita, uudeksi vuodeksi papatteja ja tähtisädetikkuja. Liike oli olemassa ainakin vuodesta 1956, jolloin se näkyy Koski-seuran Perinneaineiston kuvassa. Martta Lampinen piti kauppaansa noin 70-vuotiaaksi eli vuoden 1977 tienoille.

Liikkeen pito kuutena päivänä viikossa ja perhe täyttivät päivät. Kirkkokuorossa Martta Lampinen sentään ennätti käymään.

Nuoruuden musta-valkoinen kuva on osa Martta ja Hugo Lampisen kihla- tai hääkuvaa noin vuodelta 1929. Se on Maj-Lis Harjun kokoelmista. Värillinen kuva on vuodelta 1980, valok. Pauli Helén.

Avainsanat

, ,

Lisätty

25.4.2021

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *