Pauli Paasivirta

Pauli Paasivirta

Pauli Paasivirta

Pauli Herman Paasivirta s. 12.7.1908 k. 2.4.1993 Koski Hl.
Vanh.: Kosken Hl Hyväneulan kylän Materon tilan vuokraaja Juho Kustaa Aataminp. Paasivirta ent. Hällström ja Alma Alina Kristianint. Matero.

Pauli Paasivirta oli isänsä jälkeen maanviljelijä Materon tilalla Kosken Hl Hyväneulan kylässä.

Pauli Paasivirta oli perustamassa Koski-seuraa 26.4.1959 ja hänet valittiin puheenjohtajaksi. Hän siirtyi varapuheenjohtajaksi 1970, jolloin seura perustettiin uudelleen.  1979 Koski-seuran varapuheenjohtajuus päättyi. Paasivirta sai 1990 Suomen kotiseutuliiton myöntämän harrastemerkin.


Hämeenkosken nuorisoseurassa Paasivirta toimi aktiivisesti. Hän kuului 1938 perustettuun Seuralan rakennustoimikuntaan nuorisoseuran puolesta. Nuorisoseuran museotoimikuntaan hän kuului 1956, jolloin Kosken manttaalikunta lahjoitti nuorisoseuralle entisen viljamakasiinin kotiseutumuseon perustamista varten. Paasivirran aloitteesta Kotiseutumuseon alueelle rakennettiin miehistökorsu.


Kotiseutumuseon ohella Pauli Paasivirta keräsi mittavan kokoelman maalaistalon ja arjen esineitä kotitilalleen. Näin muodostui Materon kotimuseo, jonka esineistö, pulloja, pakkauksia, työkaluja ym. täytti kaksi ulkorakennusta. Valokuvassa on yksityiskohta museosta (Valok. Tauno Helén).

Paasivirta oli jäsenenä historiatoimikunnassa, jonka tehtävänä oli Kosken historian kirjoittaminen. Sodan ja rauhan ajat -kirjan kirjoitti Juhani Aromäki (1983)

Pauli Paasivirta kartutti Kosken kotiseutumuseon, Materon kotimuseon ja Koski-seuran kokoelmia. Lisäksi hän osallistui 1966 paikannimistön keruukilpailuun noin 300 nimilapulla, jotka nyt ovat osa Nimistöarkiston kokoelmia ja vapaasti verkosta luettavissa. Kuvassa on yksi Paasivirran kirjoittaman nimikortti ”Jokuenoja”.

Kosken VPK:lta Paasivirta sai 50-vuotis palvelusvuosimitalin 1986. Suomen Palontorjuntaliiton ansioristi hänelle myönnettiin 1981. Ehtipä hän toimia myös Kosken Säästöpankin isännistössä.

Värikuvassa Pauli Paasivirta 1980. (Valok. Koski-seuran Perinnekokoelma).
Musta-valkoisessa kuvassa ovat Aarne Sierna (vas.) ja Pauli Paasivirta (oik.) (Valok. Soile Siltanen / Koski-seuran Perinnekokoelma)

Avainsanat

, ,

Lisätty

25.4.2021

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *