Maria Ritala, tytär Vilhelmiina Vessman ja tyttärentytär Eeva Laaksonen

Maria Ritala, tytär Vilhelmiina Vessman ja tyttärentytär Eeva Laaksonen

Maria Ritala, tytär Vilhelmiina Vessman ja tyttärentytär Eeva Laaksonen


Maria Vilhelmiina Erkint. Ritala o.s. Enola s. 6.3.1847 Koski Hl, k. 8.5.1918 Kärkölä.
Vanh.: Kosken Hl Etolan kylän Enolan ratsutilallinen Erkki Juho Juhonp. ja Maija Leena Mikont.
Maria Ritalan tytär: Vilhelmiina Juhont. Ritala s. 27.4.1874 Kärkölä k. 29.4.1912 Koski Hl.
Vilhelmiinan isä oli Kärkölän Iso-Sattialan kylän Ritalan talollinen Juho Heikinp. Ritala.

Maria Enola oli ratsutilan tytär Etolan kylästä. Enola oli yksi osa vanhaa Jaakkolan kantatilaa. Enolan tilalta on löytynyt kivikautinen vasarakirveen katkelma, tasataltta, joka on nyt Kansallismuseossa. Maria Enola avioitui 26-vuotiaana emännäksi Kärkölään, Iso-Sattialan kylän Ritalan taloon. Aviomies oli 23 vuotta vanhempi, mutta avio Marian kanssa olikin hänelle jo kolmas.

Maria Ritalan miehellä hänen ensimmäisestä aviostaan oli poika Villehad Ritala (1856-1906), joka sairasteli paljon ja oli pitkään vuodepotilaana. Kerrotaan, että Maria Ritala hoiti häntä hellyydellä ja hieroi usein hänen käsiään ja jalkojaan. Ritalan isännyys ja omistus oli siirtynyt Villehadille 1891. Hän määräsi jälkisäädöksessään, että Ritalan talon hallinta pitää olla kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen äitipuolella eli Maria Ritalalla ja vasta sen jälkeen veljet ja sisaret saavat jakaa talon. Näin myös tapahtui.

Maria Ritalan tytär Vilhelmiina avioitui takaisin äitinsä kotikylään, Etolaan, emännäksi Taka-Nikulan taloon ja samalla sukunimeksi tuli Vessman. Museoviraston kuvassa vuodelta 1929 Vilhelmiinan tytär Eeva Vessman kutoo kangaspuilla kotonaan Taka-Nikulan talossa. Eeva Dagmar Vessman (myöh. Laaksonen) s. 24.12.1907 Koski Hl, k. 2.12.1991 Koski Hl.

Valokuvassa noin vuodelta 1900 istuu Ritalan talon emäntä Maria Ritala ja hänen vieressään seisoo tyttärensä Vilhelmiina, tuleva Taka-Nikulan emäntä. Valok. Pauli Helénin kokoelmat.

Museoviraston kuva Taka-Nikulasta on Koski-seuran Perinneaineistosta.
Kuva liittyy ilmeisesti Hämäläis-osakunnan tutkimusretkeen Etolan kylään.

Avainsanat

, , , ,

Lisätty

25.4.2021

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *