Siiri Sydänmäki

Siiri Sydänmäki

Siiri Sydänmäki


Siiri Maria Sydänmäki s. 19.4.1893 Koski Hl, k. 31.10.1992 Koski Hl.
Vanh.: Kosken Hl Huljalan kylän Sydänmäen talollinen Juho Kustaa Sydänmäki ja Olga Maria Erkint. (Fält).

Siiri Sydänmäki oli Sydänmäen talon tytär Huljalasta ja hän asui koko elämänsä kotitalonsa mailla ja pihapiirissä. Hän ei ollut koskaan töissä ulkopuolisella. Aikuisiällään hän asui Haltasella Sydänmäen talon omistamassa mökissä vajaan kilometrin päässä kotitalosta. Mökki on vielä pystyssä Kärköläntien varressa. Kuva mökistä vuodelta 1956 on Koski-Seuran Perinneaineistosta. Myöhemmällä iällään hän asui kotitalonsa pihapiirissä talon vanhan emännän mökissä.

Töitä Siiri Sydänmäki teki kotitalossaan Sydänmäessä. Erityisen mieluisia olivat ns. miesten työt ulkona ja varsinkin hevosten kanssa. Hän esimerkiksi vei hevosella seiväskuormia pellolle ja osallistui heinän korjuuseen. Aitojen korjailukin oli hänen töitään. Hän teki 1980-luvulla, siis varsin iäkkäänä, omin käsin tupansa lattiaremontin. Irrotti lankut ja laittoi niiden alle jotain mitä löysi eristyksiä. Hän hakkasi itse polttopuunsa klapeiksi.

Sydänmäessä Siiri oli sahdinvalmistaja, muualle hän ei sitä tehnyt. Talossa kuitenkin juotiin sahtia jouluna, pääsiäisenä, juhannuksena ja heinätalkoissa sekä muissa talon juhlissa. Sahdin hän valmisti Sydänmäen karjakeittiössä. Heinäpellolle tehty sahti oli ns. naisten sahtia, joten se ei humalluttanut.

Nuorena Siiri Sydänmäki kävi käsityöopiston. Siltä ajalta on jäljellä hänen 1919 tekemänsä raanu kotitalon seinällä. Veljentyttärellä on hänen valmistamansa punainen täkki.

Sisällissodan tapahtumia ja Huljalan taistelua vappuna 1918 Siiri Sydänmäki on muistellut kahdella nauhoitteella, jotka ovat kuultavissa Koski-seuran Perinneaineistossa. Nuorena hän kirjoitti runoja, joista tässä on yksi, ”Elämästä”.

Elämästä

Paljon on elämässä iloa,
paljon on suurta ja jaloa.
Paljon on murheita mustia,
paljon on elämässä tuskia.

Ei pidä muistella tätä.
eikä tuomita elämätä.
Ken arvaa elämän todellisuuden,
hankkii itsellensä elämän uuden.

Miksi eloni on musta?
Mistä saan minä lohdutusta?
Saanko lohtua itseltäni?
Vaiko ystäviltäni?

(Huljala 8.2.1921, Siiri Sydänmäki)


Nuoruuden kuva on vuodelta 1915. Värikuvat ovat merkkipäiväkuvia, joista toinen on vuodelta 1973 ja toinen ehkä 1980-luvulta (Valok. Pauli Helénin kokoelmat)

Avainsanat

, , ,

Lisätty

25.4.2021

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *