Elsa ja Aino Aakala eli Aakalan likat

Elsa ja Aino Aakala eli Aakalan likat

Elsa ja Aino Aakala eli Aakalan likat

Elsa Johanna Aakala (Järvinen) s. 4.8.1911 Koski Hl. k. 3.3.1985 Lahti.
Aino Aallotar Aakala s. 10.11.1913 Koski Hl, k. 20.11.1987 Lahti
Vanh.: Kosken Hl Kosken kylä Ali-Aakalan talollinen Eetu Erkinp. Aakala ja Edla Johanna Salmi.

Elsa Aakala oli peruskoskelainen sekä mieleltään että puhetavaltaan. Niin oli myös hänen sisarensa Aino Aakala. Yhdessä he omistivat Kosken kylän Ali-Aakalan talon 1966, jolloin Aino myi oman puoliskonsa Elsalle. He asuivat yhdessä kuolemaansa saakka. Kuva Ali-Aakalan talosta vuodelta 1956 on Koski-seuran Perinneaineistosta.

Elsa Aakala kävi ennen sodan alkua maamieskoulun ja hän oli siellä ainoa naisopiskelija.

Aakalan likkojen molempien yhteinen harrastus oli kerätä Kosken murretta. Aino oli erinomainen sanankäyttäjä. Hän jätti jälkeensä paljon runoja ja hän kirjoitti lehtiin pakinoita nimimerkillä. Hämäläis-Osakunnan sananparsikeruukilpailussa Aino Aakala sai 1937 kirjapalkinnon kerättyään 603 sananpartta. Kotiseutuillassa Koskella 1938 Aino Aakala esitti ”vanhoja hyvin sattuvia koskelaisia sanantapoja.”

Elsa ja Aino Aakala olivat molemmat Kosken lotissa. Vaaleammassa kuvassa on Elsa Aakala ja hieman tummemmassa kuvassa on Aino Aakala. Molemmat lottapuvuissa. (Valok. Iiris Sivenin kokoelmat). He eivät olleet mitään valokuvaihmisiä, joten kuvia on vähän.

Molemmat olivat innokkaita nuorisoseuralaisia. Lisäksi Elsa Aakala johti naisvoimistelua. Vuonna 1926 perustetun Marttayhdistyksen sihteerinä oli Aino Aakala.

Avainsanat

, , , ,

Lisätty

25.4.2021

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *