Elma Heleena Laine os. Lehto

Elma Heleena Laine os. Lehto

Elma Heleena Laine os. Lehto
s. 6.12.1913 Helsinki, k. 18.3.1987 Koski Hl.
Vanh.: Kosken Hl Porvolan kylässä Aukusti Herman Lehto ja Eliina Kallent. Saarholm.

Elma Laine osallistui innokkaasti Kosken rientoihin. Miten hän löysi kaikkeen aikaa, jää arvoitukseksi. Kotona oli viisi lasta ja kodin hoito.

Hämeenkosken nuorisoseurassa hän oli yksi kantavista voimista. Elma Laine kirjoitti Hämeenkosken nuorisoseuran toimintakertomuksen 1940 päätteeksi: ”Me vetoamme kaikkiin nuorison parasta ajatteleviin, älä aliarvioi itseäsi, se olet sinä, joka seisot paikallasi ja teet sen tehtävänä, mikä sinulle yhteiskunnassa kuuluu, ole rohkea, työskentele rohkeasti yhteistyössä, työ ei ole yksin meidän, työ on kansan.” Hän ohjasi nuorisoseuran tanhuryhmiä, mm. 1960-luvulla Kalevan nuorten ryhmää. Elma Laine sai Hämeenkosken nuorisoseuran ansiomerkin 1957. Nuorisoseuran 85-vuotisjuhlassa 1982 hän esitti nuorisoseuran historiikin.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Kosken osasto sai heinäkuussa 1951 suostumuksen vuokrata Seuralan tontilta kioskia varten maa-alueen kirkon puoleisesta kulmasta. Elma Laine oli SPR:n Kosken osaston puheenjohtaja. Parhaiten Elma Laine muistetaan siitä, että hän piti kesäisin SPR:n kioskia, todennäköisesti 1950-luvun alusta noin vuoteen 1975. Kioski tunnettiin nimellä Elman kioski ja se oli koko pitäjän nuorten suosittu kokoontumispaikka. Kioski avautui vappuna ja se avasi Kosken kesäkauden. Kioskissa myytiin mm. makeisia, nallekarkkeja, limsaa ja jäätelöä tötteröissä. Muistitiedon mukaan kioski oli avoinna elokuun loppuun eli yhteensä neljä kuukautta. Vielä syyskuussa Elman kioski oli auki viikonloppuisin.

Elma Laine toimi Kosken Seuralan vahtimestarina talon valmistumisesta 1939 lähtien vuoteen 1944 tai 1945 asti. Sodan aikana hän toimi myös ilmavalvontalottana. Valvontapaikka oli Linnakalliolla sijainnut valvontatorni. SPR:n Kosken osaston Kultaisen iän kerho aloitti 1960. Elma Laine oli kerhon alkuvaiheen pitkäaikainen vetäjä. Talvikautena Elma Laine työskenteli Silvosen kutomossa tilapäisesti.

Kosken sekakuorossa Elma Laine lauloi ainakin 1930-luvulta 1980-luvulle, luultavasti vuoteen 1983. Kunnallisvaaleissa hän oli ehdokkaana joskus 1960-1970-luvuilla, mutta ei ilmeisesti tullut valituksi. Hän oli joka tapauksessa raittiuslautakunnan jäsen, mikä ei yllätä, sillä hän oli topakka raittiuden kannattaja. Lisäksi Elma Laine toimi pyhäkoulunopettajana ainakin 1960-luvulla.

Kioskin valokuva Marjatta Salmenlinna-Lahtinen.

Avainsanat

, , , ,

Lisätty

25.4.2021

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *